Certificare ISO 22000 : Sistem de management al sigurantei alimentului

Cum se obtine o certificare ISO 22000 ?

CERTIFICARE ISO 22000 – Standardul ISO 22000 a fost elaborat de catre experti din industria alimentara alaturi de persoane reprezentative din cadrul unor organizatii internationale specializate, in stransa cooperare cu comisia Codex Alimentarius, organism creat in comun de catre Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura – United Nations’ Food and Agriculture Organization (FAO) si World Health Organization – Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO) pentru a dezvolta standarde alimentare.

Standardul ISO 22000 (HACCP) e proiectat pentru a permite tuturor tipurilor de organizatii din cadrul lantului alimentar sa implementeze un sistem de management al sigurantei alimentare.

Astfel de organizatii includ producatorii de nutreturi, producatorii de alimente primare, poducatori alimentari, operatori de transport si de stocare, subcontractorii punctelor de vanzare cu amanuntul – alaturi de alte tipuri de organizatii cum ar fi producatorii de echipamente, de materiale de ambalare, de agenti de curatare, aditivi sau alte ingrediente alimentare.

Standardul ISO 22000 – 2005, Sisteme de management al sigurantei alimentare – Cerinte pentru orice organizatie participanta la lantul alimentar, a fost publicat pe 1 septembrie 2005. Este primul din familia de standarde pentru managementul sistemelor de siguranta alimentara.

Acest standard international detaliaza cerintele pentru un sistem de management al sigurantei alimentare care combina urmatoarele elemente recunoscute general in a garanta siguranta alimentelor de-a lungul lantului de aprovizionare / distributie, pana la punctul de consum final:
• Management interactiv
• Management sistemic
• Programe de conditionare
• Principii HACCP

Un beneficiu important se refera la faptul ca ISO 22000 faciliteaza implementarea Codexului HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point – Analiza riscului si controlul punctelor critice) pentru igiena alimentara de catre varii organizatii internationale, acesta putandu-se face intr-o maniera armonizata, care nu difera de la tara la tara sau de la produs la produs.

ISO 22000

In acelasi mod in care casa nu poate fi pornita cu acoperisul si nici nu se poate pretinde ca adopta un sistem de siguranta alimentara fara a fi stabilit si consolidat mai intai anumite masuri si cerinte pentru imbunatatirea sigurantei si calitatii alimentelor . Prin urmare, inainte de a incepe intregul proces de implementare a prevederilor stabilite in standardul ISO 22000 privind siguranta alimentelor in companie , este necesar sa se asigure ca organizatia respecta cerintele preliminare necesare.

Conditiile preliminare nu sunt altceva decat o serie de conditii si activitati de baza pe care trebuie sa le aiba toate companiile angajate in siguranta alimentelor in procesul de productie. Acestea constituie baza pe care se va baza implementarea standardului, deci sunt un factor fundamental pentru adoptarea sa efectiva.

Daca o companie nu are un plan de curatare si dezinfectare sau daca nu are angajamentul tuturor membrilor sai de a imbunatati siguranta alimentelor , va fi dificil sa adopte ISO 22000 sau orice alt standard.

Pentru a stabili in mod eficient un sistem de management care garanteaza siguranta alimentelor, companiile trebuie sa fi lucrat anterior pentru a stabili si consolida masuri si strategii care garanteaza si imbunatatesc igiena, siguranta si calitatea, ambele procese care se desfasoara ca alimente.

In cadrul conditiilor prealabile, se diferentiaza cele generale, care afecteaza toate companiile, precum si cerintele specifice.

Conditiile preliminare generale includ, de asemenea, respectarea reglementarilor nationale si internationale privind siguranta alimentelor si sprijinul tuturor membrilor companiei, in special a conducerii superioare:

Printre premisele generale, trebuie sa se distinga urmatoarele:

Curatarea si dezinfectarea

Este definita ca obligatia de a stabili un plan de curatare si dezinfectare care sa garanteze siguranta tuturor zonelor de lucru in care va fi manipulat produsul alimentar , precum si a ustensilelor, utilajelor si personalului care manipuleaza produsul alimentar.

Combaterea daunatorilor

Aceasta actiune este definita ca obligatia de a stabili un plan de combatere a daunatorilor si animalelor nedorite care sa evite prezenta insectelor si animalelor nedorite care pot contamina produsul alimentar.

 Intretinerea instalatiilor si echipamentelor

Trebuie stabilit un plan adecvat de intretinere a instalatiilor si echipamentelor pentru a preveni contaminarea alimentelor din cauza ruperii sau defectiunii acestor echipamente sau instalatii.

Acest plan trebuie sa cuprinda atat utilajele si echipamentele pentru productie si depozitare, cat si facilitatile (acoperis, pereti, podea). In plus, trebuie pus un accent special pe elementele care pot prezenta un risc de rupere (lumini, ferestre, protectii etc.)

Trebuie sa se asigure ca toate produsele utilizate in operatiunile de intretinere sunt destinate utilizarii alimentelor, acordand o atentie speciala uleiurilor si grasimilor lubrifiante utilizate.

Alimentarea cu energie, tratarea apei si controlul calitatii aerului

Alimentarea cu energie electrica trebuie garantata ori de cate ori este esential sa se asigure siguranta alimentelor.

Apa utilizata in industria alimentara trebuie sa fie potabila si trebuie stabilit tratamentul necesar pentru a garanta potabilitatea acesteia. De asemenea, trebuie definite controalele necesare pentru a garanta aceasta potabilitate. Acest aspect afecteaza atat apa, cat si vaporii de apa.

Parametrii calitatii aerului care intra in contact cu alimentele trebuie definiti , stabilind elementele de filtrare necesare pentru a garanta aceasta calitate a aerului.

Bune practici de manipulare a alimentelor

Trebuie stabilite bune practici de manipulare pentru a preveni contaminarea alimentelor. Aceste practici trebuie comunicate intregului personal care intra in contact cu produsele alimentare.

Trasabilitate

Este obligatoriu ca informatiile necesare sa fie definite pentru a asigura trasabilitatea produsului de la materiile prime care fac parte din produs la produsul final.

De asemenea, este esential sa se efectueze exercitii de trasabilitate atat in ​​amonte (produsul final la materii prime), cat si in aval (materia prima la produsul final) si sa se verifice daca rezultatul este adecvat atat in ​​ceea ce priveste informatiile, cat si in timpul folosit pentru colectarea informatiilor.

Instruirea lucratorilor

Este foarte important sa se defineasca un plan de instruire pentru lucratori, deoarece ia in considerare aspectele critice pentru siguranta alimentelor. Aceasta instruire trebuie sa includa aspecte precum bune practici de manipulare, planul de curatare si dezinfectare si trasabilitatea.

Controlul si monitorizarea furnizorilor:

Trebuie sa pastrati controlul si monitorizarea furnizorilor care colecteaza ce documentatie ar trebui sa insoteasca fiecare primire de materie prima, produs sau serviciu. De asemenea, a controalelor care vor fi efectuate la receptie si a actiunilor care vor fi efectuate in cazul detectarii incalcarilor la livrari.

In afara de premisele generale, Analiza pericolelor va permite identificarea premiselor specifice ale organizatiei. Acestea ar trebui controlate ca si conditiile prealabile generale. Le vom analiza in curand.

Discutati cu un auditor astazi.

Spuneti-ne cu ce va putem ajuta si un membru al echipei va va contacta astazi.

certificare iso 22000

Implementarea ISO 22000 are multe beneficii , dar consolidarea sigurantei alimentare si un nivel mai ridicat de garanție, cu respectarea legii, sunt notabile . Pentru a inspira incredere in produsele dvs. alimentare conform ISO 22000, IFS sau BRC,  IsoStandard  este alegerea potrivita.

Respectați cerintele legislatiei nationale si celor aferenta standardului fara teama de a gresi.

IsoStandard– Servicii de certificare ISO 22000

IsoStandard servicii de certificare iso

Ce motive au determinat alte 900 de companii sa ne aleaga?

Avantajele sistemelor implementate:

Pentru ca optimizeaza timpul in cadrul organizatiei .

Mai putin timp pentru a rezolva o actiune corectiva.

Mai putin timp pentru pregatirea intalnirilor de conducere.

Mai putin timp petrecut la colectarea si procesarea indicatorilor.

Viteza mai mare e adaptare la piata.

Avantajele sistemelor certificate:

Pentru ca reduce considerabil si cuantificabil costurile.

Mai putine schimburi de documentatie fizica intre zone.

Costuri indirecte mai mici derivate din gestionarea documentelor.

Investitia este profitabila inainte de primul an.

Imagine mai buna care rezulta intr-o cota de piata mai ridicata.

Avantajele colaborarii cu noi

Oferim cel mai bun pret din Romania pentru servicii de certificare iso similare cu cele oferite.

Serviciul de certificare are costuri minime raportatea la piata de certificare din Romania.

Implicarea dvs este minima, deci costuri 0.

Nu trebuie sa angajati personal suplimentar pentru gestionarea sistemului, il adaptam pe specificul organizational al dvs.

Garantam certificarea, deci nu platiti mai multe etape de audit.

Avantajele IsoStandard

Siguranta si Incredere: Dvs sunteti asigurati pe tot procesul de certificare ca ati ales partenerul potrivit pentru certificare:

Plata la sfarsit in momentul obtinerii certificatelor.

Implicare minima, noi transformam organizatia dvs spre a fi eligibila obtinerii certificarii.

Transparent, fara costuri ascunse. Toate costurile sunt prevazute contractual inainte de demararea proiectului.

Certificari acreditate international.

Solicitati acum gratuit mai multe informatii despre certificarea iso.

Contacti-ne pentru cel mai bun pret din Romania.

Call Now Button